Om Lecturing Minds

Jag som driver Lecturing Minds heter Åsa Konradsson-Geuken. Mitt mål är att främja kunskapsspridning om mental hälsa och psykisk sjukdom, och jag gör detta genom samarbeten med en rad skickliga pedagoger, erfarna föreläsare och experter (forskare, personer med egen erfarenhet av psykisk sjukdom, inspiratörer och informatörer) inom olika områden. Tillsammans kan vi erbjuda en omfattande kunskapspool som vi anser vara viktig för att kunna sprida hopp, kunskap och korrekt information. Vår breda kunskapsbas gör det möjligt för Lecturing Minds att erbjuda föreläsningar, modereringar och workshops som täcker olika ämnen med flera olika perspektiv när det gäller psykisk sjukdom, neurofysiologi, hypoteser, anhörigskap, livskvalitet, stigma och behandling.

I Lecturing Minds strävar vi efter att skapa en meningsfull och interaktiv miljö där deltagarna kan lära sig, reflektera och delta i meningsfulla diskussioner, vi är dedikerade till att främja ökad medvetenhet, minska stigma och bidra till en bättre förståelse för de utmaningar som människor med psykisk sjukdom och deras anhöriga står inför. Lecturing Minds tror på betydelsen av att sprida kunskap för att främja ett samhälle där alla kan trivas och leva meningsfulla liv, oavsett om man lever med en sjukdom eller ej.

Om mig…

Fotograf: Marcus Gustafsson

Åsa Konradsson-Geuken – lillasystern som vänt familjens stora sorg till en drivkraft.

Min bror insjuknade i schizofreni när jag var 14 år gammal. Min värld rasade samman och min brors sjukdom skulle komma att förändra mitt liv för alltid. Sjukdomen har såklart orsakat mycken sorg men den har också givit mig positiva erfarenheter och en enorm drivkraft att försöka förstå sjukdomen på ett djupare plan. Genom min brors sjukdom har jag också fått en ökad empati för andra människor som uppvisar ett avvikande beteende. Det är snarare så att människor med någon form av psykisk funktionsvariation kan se vardagliga ting på ett annat sätt och även har en förmåga att beskriva dessa på ett sätt som stimulerar mig. Om min bror inte drabbats av schizofreni så hade jag varken doktorerat, blivit schizofreniforskare eller docent i farmakologi med fokus på utvecklingen av nya och bättre läkemedel mot schizofreni. Jag hade heller inte suttit som styrelseledamot i olika nationella och internationella organisationer. Det är min bror och hans sjukdom som gjort att jag är där jag är idag.


Tjänster och titlar:

- Universitetslektor och docent i Farmakologi, Institutionen för Farmaceutisk biovetenskap, Uppsala Universitet

- Forskare inom neurovetenskap och neuropsykofarmakologi med fokus på schizofreni

- Certifierad instruktör i Mental Health First Aid


Förtroendeuppdrag:

- Förbundsordförande i Schizofreniförbundet

- Styrelseledamot och kassör i European Federation of Family Associations of people affected by Mental Ilness (EUFAMI)

- Styrelseledamot i Centrum för kvinnors psykiska hälsa (WOMHER)

- Huvudman i Ericastiftelsen

- Styrelseledamot och kassör I Swedish Society for Neuroscience

- Sitter i arbetsgruppen av Nationellt Nätverk för Nyinsjuknade i Psykos (NNNP)

…som föreläsare

Jag besitter en tjänst som lektor i farmakologi vid Uppsala universitet och jag har under flera år givit föreläsningar för skolor, företag, föreningar, kommun, myndigheter och sjukvårdspersonal med fokus på att sprida fakta och kunskap om psykisk sjukdom (ffa schizofreni, bipolär sjukdom, depression och ångest), sjukdomsbild, neurofysiologi, hypoteser om sjukdomarna, livskvalitet, stigma och behandling. Den stigmatisering som finns riktad mot schizofreni och liknande psykossjukdomar i vårt samhälle tror jag beror på okunskap. Det man inte förstår är man ofta rädd för. Jag tror en ökad kunskapsspridning kan minska denna stigmatisering.

…som forskare

Konradsson-Geuken Lab fokuserar på att öka förståelsen för de underliggande mekanismer som skulle kunna ligga till grund för utvecklandet av den psykiska sjukdomen schizofreni. Genom att använda innovativa metoder (t.ex. amperometri, opto- och farmakogenetik i kombination med beteendexperiment) är målet att förstå basal kognitiv funktion, den underliggande nätverksaktivitet och den neurokemi som skulle kunna vara involverade i de kognitiva funktionsnedsättningar som man ofta drabbas av vid schizofreni. Det långsiktiga målet är att kunna underlätta för utvecklingen av nya effektiva läkemedel och med detta förbättra det dagliga livet för de patienter som lider av schizofreni.

Läs mer om min forskning här.

Och så här tyckte några av åhörarna…

“Åsa delar med sig på ett mycket pedagogiskt och lyhört sätt av sin kompetens inom området neurofarmakologi, väl anpassat efter åhörarnas behov. Åsa skänker ytterligare en dimension i sin utbildningsinsats med att dela med sig av sitt liv som anhörig inom området, vilket är unikt.

Jag anser att Åsa i sin roll som vetenskapskvinna/anhörig/fortbildare inom området svår psykisk sjukdom/schizofreni är en av de viktigaste röster vi har i Sverige i arbetet att öka förståelsen och bidra till att reducera stigmat kring denna grupp människor, och behovet av detta är stort!”

— Person från läkemedelsindustin

"Åsa är en inkännande och närvarande föreläsare, som kan anpassa innehållet till publikens kunskapsnivå. Hennes berättelse fylls av stor passion och djup kunskap." 

— EU-rådgivare inom Life Science

“Väldigt pedagogisk och lärorika samt levande föreläsningar. Aldrig lärt mig så mycket som med henne.”

— Student vid Uppsala universitet

“Att lyssna till Åsas inspirerande och innehållsrika föreläsningar är en fröjd. Hon besitter en otrolig kompetens inom sitt forskningsämne, men förmår att på det mest pedagogiska sättet förklara den komplexa hjärnan på ett förståeligt sätt för alla. Förutomsin ämnesexpertis har hon ett otroligt engagemang för patienten, vilket lyser igenom Åsas empatiska och varma sätt att vara. Åsa är helt enkelt kombinationen av ämnesexpertis, forskning och medmänsklighet.”

— Koordinator på Uppsala universitet

”Åsa besitter en spetskompetens som saknar motstycke i Sverige. Hon har genom kunskap, engagemang och värme en härlig förmåga att entusiasmera och engagera. Det har varit en ynnest att få arbeta med henne, och jag skulle med glädje göra det igen.”

— KBT-terapeut/nationell DISA-metodansvarig

“Åsa gjorde föreläsningar intressanta på ett helt nytt sätt. Hennes intresse & engagemang smittade verkligen av sig och tiden gick aldrig så fort som under dessa föreläsningar! Tack Åsa!”

— Student vid Uppsala universitet