Böcker
Här nedan hittar ni två böcker som jag på olika sätt har medverkat till:
Schizofreni – Livet med en psykossjukdom
Ingen väljer sin sjukdom och ingen är sin sjukdom. Att få diagnosen schizofreni väcker många tankar och känslor. Vad händer efter att någon fått denna diagnos? Hur ska det gå att skapa sig ett liv? Vad kan anhöriga och närstående göra? Den här boken är tänkt att vara ett stöd i processen att få tillvaron att fungera när livet totalt förändras.
Boken Schizofreni – livet med en psykossjukdom är fylld med fakta om sjukdomen såsom orsaker, medicinering, behandling, hur ser vården ut, sysselsättning och arbete, forskning om sjukdomen, varvat med historier ur verkliga livet – hur det är att leva med eller nära någon med schizofreni.
Författarna vill komma tillrätta med fördomarna, okunskapen och stigmatiseringen för att bidra till att göra schizofreni till en sjukdom bland andra sjukdomar. Ingen lätt sjukdom att leva med men rätt hanterad ingen omöjlig sjukdom att leva med. Och en sjukdom man aldrig ska behöva skämmas för.
Ur innehållet:
Vad är psykos?
Vad är schizofreni?
Diagnostisering
Finns det olika former av schizofreni?
Varför just jag – orsaker till schizofreni
Vad händer i hjärnan?
Medicinering
Var finns det hjälp att få?
Liv och återhämtning
Att leva nära någon med schizofreni
Stigmatisering
Sjukdomsinsikt
Anosognosi – att inte förstå att man är sjuk
Droger och våld
På forskningsfronten något nytt?
Ylva Wächter, Sten Friberg, Åsa Konradsson Geuken. Fotograf: Marcus Gustafsson
Forskardrömmar – Berättelser för nyfikna barn
Sveriges unga akademi visar att många olika personer blir forskare, och de forskar om många olika saker! I barnboken Forskardrömmar som riktar sig till barn i 9–12 års åldern kan man också läsa om vilka som jobbar på universitetet och hur den vetenskapliga metoden går till. Boken ges ut av Fri Tanke Förlag.
Flickan som flydde krigets Iran som barn och nu forskar om hjärnan och rädsla. Pojken som inte kunde stava till professor, men som sedan själv kom att bli en. Den grubblande flickan som nu har som yrke att fundera över stora frågor om livet. Den ensamma pojken som blev internationell expert.
Forskardrömmar gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. En del tyckte att det var roligt att gå i skolan, en del tyckte att det var tråkigt. Vissa växte upp i en universitetsstad, andra ute på landet eller där elektriciteten kom och gick. Lika olika som barnens intressen och förutsättningar, var deras vägar till forskningen.
Följ med genom 60 vackert illustrerade berättelser – alla med koppling till Sverige – om barn som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt. I framtiden kanske det är du som gör det!
Bakom Forskardrömmar står Sveriges unga akademi, en vetenskapsakademi för ett urval av de främsta yngre forskarna inom alla fält. Vi hoppas att fler barn ska få upp ögonen för vetenskap och se att de kan vara framtidens forskare.
Omslag: Kicki Ajax och Rasmus Larsson
När hjärnan blir sjuk – en bok för barn om hjärnans sjukdomar
Barnboken "När hjärnan blir sjuk" är en viktig resurs för att öppna upp dialogen om hjärnrelaterade sjukdomar med barn på ett tillgängligt och känslomässigt sätt. En lättförståelig text tillsammans med färgglada illustrationer ger boken barn möjlighet att utforska komplexa ämnen som hjärnans funktion och hur sjukdomar kan påverka den.
En av bokens styrkor ligger i dess förmåga att skapa förståelse och empati hos läsarna. Genom att presentera sjukdomar och tillstånd relaterade till hur hjärnan fungerar skapar boken en ökad medvetenhet om olika perspektiv. Det kan hjälpa barn att känna igen sig själva eller andra i liknande situationer och främja en känsla av gemenskap och acceptans.
Självförståelse är en viktig aspekt. Den ger barn verktyg för att hantera sina egna känslor och erfarenheter, vilket kan vara avgörande för att minska känslan av isolering och osäkerhet. Att läsa boken normaliserar upplevelsen av att leva med en sjukdom och visar att det finns sätt att hantera och leva ett positivt liv trots utmaningar.
Förutom att vara en resurs för barn är "När hjärnan blir sjuk" även en viktig kunskapskälla för föräldrar, lärare och andra vuxna. Boken fungerar som ett pedagogisk underlag och öppnar upp möjligheter för samtal om hälsa och välbefinnande i en förståelig och stödjande kontext.
Bokens värde sträcker sig också till att förebygga fördomar och missuppfattningar om hjärnrelaterade sjukdomar. Med realistiska skildringar av hur dessa utmaningar kan påverka människors liv, hjälper boken till att bryta ned stigmatisering. Den skapar en plattform för öppna och ärliga diskussioner som kan bidra till att öka medvetenheten och minska fördomar i samhället.
"När hjärnan blir sjuk” är inte bara en bok för barn att identifiera sig med, den ger också ett värdefullt bidrag till litteraturen som främjar förståelse, empati och öppenhet kring hjärnrelaterade sjukdomar i en barnvänlig form.